Kehittäminen ja tuki

Lisenssi

QField on julkaistu GNU Public License (GPL) Version 2 ja uudempia lisenssejä käyttäen. QFieldin käyttäminen tällä lisenssillä tarkoitta että voit tutkia ja muokata sen lähdekoodia ja takaa että voit aina käyttää QGIS pohjaista maastotietojen hallintasovellusta joka on ilmainen ja vapaasti muokattavissa.

Löydät lähdekoodin githubista

Tuki

Voit kysyä ratkaisuja kysymyksiisi gis.stackexchange

Voit käyttää käyttäjien sähköpostilistaa

Tarjoamme myös kaupallista tukea, ota yhteyttä meihin

Anna sen kehittyä, tee siitä omasi

Tämä on ominaisuuksien luettelo jonka ajattelimme olevan hyödyllinen mukavalle käyttäjäkokemukselle ja tehokkaalle työkululle.

Muokkaustyökalut

Muokkaustyökalut ovat ydinosa tehokkaalle kenttä työskentelylle. Attribuuttien syöttäminen kosketusnäytölle on työn osa joka vie suurimman osan ajasta ja tämän tehtävän pitäminen niin helppona kuin mahdollista on avain miellyttävälle työteolle.

Eräitä tärkeitä muokkaustyökaluja on jo käytettävissä mutta paljon enemmän on mahdollista kuten esimerkiksi QGISissä.

Selite

Kartan sisällön oikeelliseen tulkintaan on selite erittäin tärkeä työkalu. Se tarjoaa käyttäjälle tarvittavan sisällön ymmärtää värien, muotojen, viivojen ja muun visuaalisen koodauksen merkityksen.

Sitä voidaan käyttää myös laajemman metatiedon välittämiseen tai työskenneltävän tason valintaan.

On-/offline synkronointiin perustuva yhteys

Tiedon keruu on alue jossa QFiled voi olla suureksi avuksi. Tiedon normaali päätepiste ei tavallisesti ole itse mobiililaite vaan jossain muualla sijaitseva tietokanta. Nykyisin on mahdollista työskennellä suoraan tietokantaan mutta verkkoyhteyden maastossa ovat usein epäluotettavia, kuihtuu työ manuaaliseen synkronointiin työaseman kanssa.

Olisi hienoa saada synkronointiprosessi jota suoritettaisiin laitteessa jonne tiedot synkronoitaisiin automaattisesti palvelimen kanssa ja kun verkkoyhteys olisi käytettävissä ja välimuistitietoihin kun verkkoyhteyttä ei olisi käytettävissä.

Tämä voidaan yhdistää GeoGIG kanssa tai jokonkin muuhun palvelin komponenttiin kuten tietokantaan.

Parannettu koordinaattitarkkuus

Tietokoneet toimiva yleensä kahdella eri datatyypillä tallenettaessa decimaalilukuja (liukulukunumeroita) sisäisesti. Perus- tai kaksois-double tarkkuudella. Perustarkkkuudella ainoastaan 6 ensimmäistä numeroa ovat merkitseviä ja luotettavia, kun taas kaksoistarkkuudella ensimmäiset 15 numeroa ovat luotettavia. Tämä ottaa kaikki numerot (ennen ja jälkeen desimaalipisteen) huomioon.

Tämä on erityisen tärkeää kun toimitaan koordinaateilla ja korkea tarkkuus on pakollinen. Käytettäessä 6 merkitsevää numeroa usein tarkoittaa maksimissaan noin metrin tarkkuutta mutta riippuu käytetystä koordinaattijärjestelmästä ja sijainnista maanpinnalla.

Eräät QFieldin osat käyttävät nykyään koordinaatteja perustarkkuudella. Olisi erittäin hyvä parannnus jos olisi mahdollista käyttää täyttä tarkkuutta täsmällisessä laitteen sijainnissa korjaamalla tämän puutteen.

GPS tilan tietojen tallentaminen attribuutteihin

Paikantamisvälineet tarjoavat usein muitakin tietoja kuin vain latituudin ja longituudin. Ne ovat kyvykkäitä myös laskemaan tarkkuuden jolla sillä hetkellä pystyvät toimimaan. Tämä tieto voi olla säde laskettuna muuttujista kuten satelliittien lukumäärä mutta myös muita lippuja parametreihin kuten RTK tila.

Geometrioiden muokkaus

QField mahdollistaa uusien geometrioiden digitoinnin, olemassa olevien attribuuttien muokkauksen tai ominaisuuksien poiston. Puuttuvana on mahdollisuus muookata olemassa olevan ominaisuuden geometriaa.

Tämä voidaan jakaa erillisiin osiin kuten pisteiden siirtämiseen, muiden ominaisuuksien siirtämiseen, kärkipisteiden muokkaamiseen, reunojen siirtämiseen…

Haun toiminnallisuus

Ominaisuuksien löytäminen hakutiedon avilla on jotain mikä todella helpottaisi tehokkaampaa työskentelyä. Yleisesti tämä voidaan jakaa kahteen kategoriaan:

Ominaisuuspohjainen haku
Hakutulokset perustuvat projektin tasojen ominaisuuksien attribuutteihin. Mahdollisesti paikallinen tietokanta hakua varten on olemassa. Sen tiedot perustuvat työsi räätälöityihin tietoihin tai tasoja kysellään suoraan ominauuksien kyseisistä attribuuteista.
Geokoodaus
Haun tulokset perustuvat todellisiin osoitteisiin. Palveluja kuten Nominatim voidaan käyttää web liittymällä ja muuntaa todellisen maailman osoitteiden sijainneiksi kartalla. Kokeile linkkiä.

Ulkoiset mittalaitteet

Työskenteletkö ulkoisten laitteiden kuten sensoreiden kanssa? Ilmapaine, lämpötila, rinteen jyrkkyys, hiilimonoksidin pitoisuus, tms.? Eikö olisi mukavaa ettei tarvitsisi lukea tietoa ulkoisesta laitteesta ja sitten kirjoittaa sitä käsin uudestaan? Haluaisimme tehdä elämän paljon helpommaksi lisäämällä tuen ulkoisen mittalaitteesi yhdistämiseksi suoraan QFieldiin.

Äänen nauhoittaminen

Oletko koskaan miettinyt kuinka voisit kirjoittaa suuren määrän tekstiä maastossa kosketusnäytöllä?

Älä vain tee!

Olisi hämmästyttävää jos olisi mahdollista audion yhdistäminen aivan kuin kuvan. Kun sitten taas takaisin työpydän ääressä, voisit vain kirjoittaa tiedot tavallisella näppäimistöllä.

Avaa QGS tiedostot klikkauksella

Yksinkertaisesti avaa QGIS projekti QFiledissä klikkaamaalla sitä tiedoston hallinnassa.

[Suosikki ominaisuutesi]

Sinulla on varmasti paljon ajatuksia muista hienoista ominaisuuksista. Ole ystävällinen ja ota yhteyttä meihin voidasemme keskutella parhaasta mahdollisesta tavasta soveltaa ideasi QFieldiin tai kehitettyyn sovellukseen.

Rahoitus

Seuraavat organisaatiot ovat myötävaikuttaneet siihen mitä QField on nyt. Haluamme lämpimästi kiittää heitä toivottamalla: Suuret kiitokset!

SIGE Schweizerische Vogelwarte Géoconseils SA
hydro safety srls Ville de Vevey Ville de Morges
ibW Höhere Fachschule Südostschweiz

Kiitokset

QFieldin on kehittänyt OPENGIS.ch. OPENGIS.ch toimii avoimen lähdekoodin ohjelmiston konsultoinnissa, kehittämisessä sekä koulutuksessa johon QField ja QGIS sisältyvät.

OPENGIS.ch

API vakaus

QFieldiä ei voida pitää tällä hetkellä API vakaana.