Fejlesztés és támogatás

Licenc

A QField a GNU Általános Nyilvános Licenc (GPL) V2 vagy a fölötti verziója alatt került kiadásra, mely licenc a QField fejlesztése tekintetében lehetőséget nyújt arra, hogy Ön megvizsgálhassa és átalakíthassa a forráskódot, illetőleg garantálja, hogy Ön mindig hozzáférhessen egy QGIS alapú terepi adatbázis alkalmazáshoz, amely ingyenes és szabadon módosítható.

A forráskód a Github-on érhető el <https://github.com/opengisch/QField>`_

Támogatás

Kérdéseit felteheti a gis.stackexchange oldalon.

Használhatja a felhasználók levelező listáját

Kereskedelmi támogatást is kínálunk vegye fel a kapcsolatot velünk

Segítsd a fejlődését, kezeld a sajátodként

Ez a lista olyan funkciókat tartalmaz, melyek hitünk szerint jelentősen hozzájárulnak egy nagyszerű felhasználó élmény létrejöttéhez és egy hatékony munkafolyamat kialakításához.

Vezérlők szerkesztése

A vezérlők szerkesztése alapvető része a hatékony terepmunkának. Az attribútumok bevitele az érintő képernyőn egy olyan munka, mely a legtöbb időt viszi el, ennek a feladatnak a lehető legegyszerűbb szinten tartása kulcsfontosságú a kellemes munkához.

Néhány fontos mező szerkesztő vezérlő már elérhető, de sokkal több lehetséges például a QGIS-ben.

Jelmagyarázat

A jelmagyarázat nagyon fontos eszköz térképi tartalom helyes értelmezéséhez. Ez adja meg a felhasználónak a szükséges összefüggéseket a színek, jelek, vonalvastagságok és egyéb vizuális kódok megértéséhez.

Arra is használhatjuk, hogy további metaadatokat kapjunk az egyes rétegekre vagy kiválasszuk melyik rétegen dolgozunk.

Csatlakozás-alapú online/offline szinkronizálás

Az adatgyűjtés az egyik terület ahol a QField sokat segíthet. Az adatok végleges tárolási helye nem a mobil eszköz hanem valahol egy adatbázisban. Most is lehetséges, hogy közvetlenül az adatbázisban dolgozzunk, de mivel a hálózati kapcsolat a terepen megbízhatatlan, ez az asztali számítógépen történő manuális szinkronizációval végződik.

Nagyon jó lenne, ha az adatokat tároló eszközön futó szinkronizáló folyamat automatikusan szinkronizálna a szerverrel, ha van hálózat és lokálisan tárolná az adatokat amikor nincs hálózati kapcsolat.

Ez kombinálható a GeoGIG-gel vagy más szerver komponenssel mint például adatbázis.

Továbbfejlesztett koordináta-pontosság

A tizedeseket tartalmazó számok (lebegőpontos számok) tárolására a számítógépek belül többnyire két eltérő adattípussal dolgoznak. Szimpla és dupla pontossal. A szimpla pontos csak a szám első 6 számjegyét képes tárolni és csak ennyi megbízható, a dupla pontos esetén az első 15 számjegy megbízható. Itt minden számjegyet (a tizedespont előtt és után) figyelembe kell venni.

Amikor koordinátákkal dolgozunk és nagy pontosság szükséges, akkor ez nagyon fontos. A csak 6 értékes jegy gyakran azt jelenti, hogy a maximális élesség egy méter körül van, de ez függ a koordinátarendszertől és a földfelszíni pozíciótól.

A QField néhány része most szimpla pontosként kezeli a koordinátákat. Nagyon jó tökéletesítés lenne, ha a pontos pozicionáló eszközök teljes pontosságát tudnánk használni ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésével.

GPS státusz információ mentése attribútumokba

A pozicionáló eszközök több információt szolgáltatnak mint csak a szélesség és hosszúság. Képesek megbecsülni a pontosságot, melyet aktuálisan szolgáltatni tudnak. Ez az adat lehet egy sugár, melyet például a műholdak számából vezetnek le, de további paraméter állapotok is lehetnek, mint például az RTK státusz.

Geometria szerkesztése

A QField biztosítja új geometria digitalizálását, meglévő attribútumok szerkesztését vagy elemek törlését. Ami hiányzik az a meglévő geometria szerkesztése.

Ez több részre pontható mint a pontok mozgatása, egyéb elemek mozgatása, töréspontok szerkesztése, szakaszok mozgatása…

Keresési funkciók

Elemek megtalálása egy kereső mező segítségével az ami valóban segíthet, hogy hatékonyabban dolgozzunk. Általánosságban ez két kategóriára bontható:

Keresés attribútum érték alapján
A keresési eredményeket a projektben szereplő rétegeken lévő elemek attribútumai alapján szolgáltatjuk. Bármelyik lokális adatbázisban kereshetünk. Belül a testreszabott munka adataival dolgozunk vagy közvetlenül kérdezzük le a rétegeket a kérdéses attribútumot tartalmazó elemekért.
Geokódolás
A keresés eredményeit a postai címek alapján szolgáltatja. Szolgáltatások mint a Nominatim érhető el egy webes felületen keresztül és a postai címeket térképi pozíciókká konvertálja. Próbálja csak ki a linkek.

Külső mérőeszközök

Külső eszközökkel, szenzorokkal dolgozik? Lényomás, hőmérséklet, szénmonoxid koncentráció, vagy amije van… Nem lenne nagyszerű, ha nem kellene leolvasni az adatot a külső eszközről és begépelni azt? Könnyebbé szeretnénk tenni az életét azzal, hogy közvetlenül a QField-hez kapcsolhatja a külső mérőeszközeit.

Hangfelvétel

Elgondolkozott már azon, hogyan írna le egy csomó szöveget a terepen egy érintőképernyővel?

Ne csinálja!

Csodálatos lenne a lehetőség a hangfelvétel integrálására, a képekhez hasonló módon. Amikor visszatér az irodába, akkor csak begépeli az információkat a rendes billentyűzeten.

Kattintásra megnyitja a QGIS fájlokat

Egyszerűen megnyithatja a QGIS projektet a QField-ben, ha a fájl kezelőben rákattint.

[Az Ön kedvenc funkciója]

Valószínűleg rengeteg elképzelése van további funkciókra. Kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk és megbeszélhetjük a legjobb megoldást elképzelésének QField-be vagy egy származtatott alkalmazásba integrálására .

Finanszírozás

Az alábbi szervezetek járultak hozzá ahhoz, hogy a QField a jelenlegi formájában létrejöhessen. Szeretnénk ezért hálás köszönetünket kifejezni!

SIGE Schweizerische Vogelwarte Géoconseils SA
hydro safety srls Ville de Vevey Ville de Morges
ibW Höhere Fachschule Südostschweiz

Köszönetnyilvánítás

A QField fejlesztője az OPENGIS.ch. Az OPENGIS.ch. tanácsadói, fejlesztői és képzési szolgáltatás nyújt nyílt forráskódú szoftverekhez, ideértve a QField-et és a QGIS-t.

OPENGIS.ch

API stabilitás

A QField alkalmazásprogramozási felülete (API) jelenleg nem tekinthető stabilnak.