Outdated documentation

The latest documentation was moved to docs.qfield.org

QField - jouw mobiele [Q]GIS oplossing

Met QField werk je buiten efficiënt met je GIS data.

QField’s optimized user interface hides the full power of QGIS under the hood.

Concepten

Qfield is ontworpen met een aantal sleutelconcepten in gedachten.

Houd het simpel

De benodigdheden in het veld zijn niet hetzelfde als op een desktop. Het scherm is kleiner, de invoermogelijkheden zijn anders en de taken verschillen.

QField aims to help users perform the tasks they need to do without cluttering the user interface. This means, that only tasks which need to be done on the field are availble from the interface. Everything else is not.

Dit betekent dat alles, zoals laagopmaak, formulierdefinities en andere stappen voor het instellen van een project, eerst moet worden uitgevoerd op een computer waarop QGIS is geïnstalleerd.

Wees compatibel met QGIS

QField is gebaseerd op QGIS. Het is niet een nabouw van QGIS, het gebruikt echt bibliotheken van QGIS. De rendering-engine is precies hetzelfde als in QGIS desktop en uw project zal er daarom precies hetzelfde uitzien op uw mobiele apparaat als op uw computer.

Als iets al beschikbaar is als configuratie-optie in een QGIS-project, zou het niet opnieuw moeten worden uitgevonden. QField gebruikt daarom dezelfde widgets voor bewerken als QGIS desktop. Als een project al is geconfigureerd voor de desktop, zou het ook gewoon mobiel moeten draaien.

Onthoud, dit slechts het concept. Dit is wat we in gedachten hebben bij het ontwikkelen van QField. Het betekent niet dat het er al helemaal is.

Modus gebaseerd

QField is built around modes. Modes are similar to a map tool in QGIS desktop. A mode defines the task which a user is currently doing. Either a user is browsing through the data or he/she is digitizing something new.