QField - jouw mobiele [Q]GIS oplossing

Met QField werk je buiten efficiënt met je GIS data.

De geoptimaliseerde gebruikersinterface van QField verbergt de volledige kracht van QGIS onder de motorkap.

Concepten

Qfield is ontworpen met een aantal sleutelconcepten in gedachten.

Houd het simpel

De benodigdheden in het veld zijn niet hetzelfde als op een desktop. Het scherm is kleiner, de invoermogelijkheden zijn anders en de taken verschillen.

Qfield richt zich op het helpen van de gebruiker zodat hij zijn taken kan uitvoeren zonder een volle interface. Dat wil zeggen dat alleen de taken die gedaan moeten worden in het veld zichtbaar zijn in de interface. De rest is verborgen.

Dit betekent dat alles, zoals laagopmaak, formulierdefinities en andere stappen voor het instellen van een project, eerst moet worden uitgevoerd op een computer waarop QGIS is geïnstalleerd.

Wees compatibel met QGIS

QField is gebaseerd op QGIS. Het is niet een nabouw van QGIS, het gebruikt echt bibliotheken van QGIS. De rendering-engine is precies hetzelfde als in QGIS desktop en uw project zal er daarom precies hetzelfde uitzien op uw mobiele apparaat als op uw computer.

Als iets al beschikbaar is als configuratie-optie in een QGIS-project, zou het niet opnieuw moeten worden uitgevonden. QField gebruikt daarom dezelfde widgets voor bewerken als QGIS desktop. Als een project al is geconfigureerd voor de desktop, zou het ook gewoon mobiel moeten draaien.

Onthoud, dit slechts het concept. Dit is wat we in gedachten hebben bij het ontwikkelen van QField. Het betekent niet dat het er al helemaal is.

Modus gebaseerd

QField is opgebouwd rond modi. Modi zijn vergelijkbaar met een kaartgereedschap in QGIS desktop. Een modus definieert de taak die een gebruiker momenteel uitvoert. Ofwel een gebruiker bladert door de gegevens of hij digitaliseert iets nieuws.