Outdated documentation

The latest documentation was moved to docs.qfield.org

QField - az ön mobil [Q]GIS megoldása

A QField hatékony munkát tesz lehetővé a GIS adatain a terepen.

QField’s optimized user interface hides the full power of QGIS under the hood.

Vezérelvek

A QField-et néhány különösen lényeges alapelv szem előtt tartása mellett fejlesztettük.

Maradjon egyszerű

A terepi munkához kapcsolódó feltételek eltérnek azoktól, melyek az asztali számítógépek használatát jellemzik. Kisebb a kijelző, továbbá különböznek a beviteli eszközök és a feladatok jellege is.

QField aims to help users perform the tasks they need to do without cluttering the user interface. This means, that only tasks which need to be done on the field are availble from the interface. Everything else is not.

Mindez azt jelenti, hogy mindent, mint például a rétegstílusok kialakítását, űrlap definíciókat és más projekt beállításokat egy olyan számítógépen állíthatunk be, melyre előzőleg a QGIS-t telepítették.

QGIS kompatibilitás

A QField alapját a QGIS képezi, ugyanakkor nem egyszerűen a QGIS egy újrafordított változata, valójában a QGIS program könyvtárait használja. Mivel ugyanakkor a QField megjelenítő motorja megegyezik a QGIS-ben levővel, ezért a projektek pontosan ugyanúgy jelennek meg a mobil eszközökön, mint ahogyan a számítógépén láthatja.

Ha már egyszer a QGIS-ben rendelkezésre áll egy konfigurációs beállítás, akkor nem kell ezeket „újra feltalálni”. Éppen ezért a QField ugyanazokat a szerkesztési vezérlőket alkalmazza, mint a QGIS. Amennyiben egy projektet összeállítunk az asztali számítógépen, akkor annak mobil eszközökön is működnie kell.

Ne feledje, hogy mindez csak a „koncepciónk”. A fentebb vázolt elképzelések vezetnek bennünket a QField fejlesztése során, ám még nem jelenthetjük ki, hogy termékünk minden tekintetben készen volna.

Üzemmód alapú rendszer

QField is built around modes. Modes are similar to a map tool in QGIS desktop. A mode defines the task which a user is currently doing. Either a user is browsing through the data or he/she is digitizing something new.