QField - az ön mobil [Q]GIS megoldása

A QField hatékony munkát tesz lehetővé a GIS adatain a terepen.

A QField optimalizált felhasználói felülete a motorház tető alá rejti a QGIS teljes funkcionalitását.

Vezérelvek

A QField-et néhány különösen lényeges alapelv szem előtt tartása mellett fejlesztettük.

Maradjon egyszerű

A terepi munkához kapcsolódó feltételek eltérnek azoktól, melyek az asztali számítógépek használatát jellemzik. Kisebb a kijelző, továbbá különböznek a beviteli eszközök és a feladatok jellege is.

A QField a felhasználói felület túlzsúfolása nélkül kívánja segíteni a felhasználók tevékenységét. Ennek megfelelően csak a terepi munka során elvégzendő műveleteket foglalja magában, mást azonban nem.

Mindez azt jelenti, hogy mindent, mint például a rétegstílusok kialakítását, űrlap definíciókat és más projekt beállításokat egy olyan számítógépen állíthatunk be, melyre előzőleg a QGIS-t telepítették.

QGIS kompatibilitás

A QField alapját a QGIS képezi, ugyanakkor nem egyszerűen a QGIS egy újrafordított változata, valójában a QGIS program könyvtárait használja. Mivel ugyanakkor a QField megjelenítő motorja megegyezik a QGIS-ben levővel, ezért a projektek pontosan ugyanúgy jelennek meg a mobil eszközökön, mint ahogyan a számítógépén láthatja.

Ha már egyszer a QGIS-ben rendelkezésre áll egy konfigurációs beállítás, akkor nem kell ezeket „újra feltalálni”. Éppen ezért a QField ugyanazokat a szerkesztési vezérlőket alkalmazza, mint a QGIS. Amennyiben egy projektet összeállítunk az asztali számítógépen, akkor annak mobil eszközökön is működnie kell.

Ne feledje, hogy mindez csak a „koncepciónk”. A fentebb vázolt elképzelések vezetnek bennünket a QField fejlesztése során, ám még nem jelenthetjük ki, hogy termékünk minden tekintetben készen volna.

Üzemmód alapú rendszer

A QField működése „üzemmódokra” épül, melyek hasonlóak a QGIS-ben alkalmazott „térkép eszköz” funkciókhoz. A megfelelő üzemmód kiválasztása teszi lehetővé a felhasználó által célzott műveletek elvégzését, legyen szó az adatállományok közötti „böngészésről” vagy új adatok „digitalizálásáról”.